Moestuin aanleggen

 Aardbeien planten

 Bleekselderij

 Bloemkool planten

 Frambozen planten

 Kruiden planten

 Sla planten

 Tomaten planten

 

 

 

 

 

Moestuin aanleggen

Om een moestuin aan te leggen hebben wij, indertijd, een beroep gedaan op het boek: ABC van de groentetuin. Wij wisten niets van moestuinen en het zaaien of kweken van groenten en fruit.
Door dit boek hebben wij aardig wat kennis op kunnen doen over het verbouwen van groenten en fruit en door ervaring zal ik u meenemen in onze uitleg: hoe legt u een moestuin aan?
U kunt op verschillende manieren een moestuin aanleggen:

  • U maakt bakken (zoals u hierboven kunt zien op de foto) die u vult met gewone zwarte grond gemengd met potgrond. Als u een beetje weet hoe groenten eruit zien kunt u kleuren van de verschillende groenten en kruiden bij elkaar planten waardoor uw moestuin er als een mooie siertuin uitziet. Het voordeel van een moestuin in bakken is dat u er gemakkelijk bij kunt. Het nadeel is natuurlijk dat het hout, waar de bakken van zijn gemaakt, na een jaar of 10 zal gaan rotten. (natuurlijk afhankelijk van de houtsoort dit u gebruikt).
  • U plaatst de groenten direct in de grond
  • U koopt goedkope bloembakken. Zie het blog: economisch leven
  • Als u niet veel ruimte heeft gebruikt u uw terras om toch groenten en fruit te verbouwen. Sommige fruitstruiken, kruiden en groentenplanten zijn ook decoratief! Denk ook eens aan klimplanten (zoals een druivenstruik) die u tegen uw huis aan kunt laten groeien.

Let op het volgende bij het aanleggen van uw moestuin:
Zorg ervoor dat uw moestuin in de zon ligt.
Maak de grond vlak en vrij van onkruid.
Zorg ervoor dat uw grond niet lager ligt dan de grond eromheen. (anders staat uw moestuin bij de minste regenbui onder water en zullen uw groenten wegrotten).
Maak paden tussen uw groenten in uw groententuin (zodat u er gemakkelijk bij kunt), of zorg ervoor dat uw bakken niet te breed zijn.

Leg een composthoop aan als u de ruimte heeft. Op deze manier heeft u gratis mest om het volgende jaar uw moestuin te bemesten.
 

 

Neem contact op met Info@zelfvoorzienendleven.be met vragen, tips en/of opmerkingen over deze site.
© 2012 - 2013 Copyright, Zelfvoorzienendleven.be, All rights reserved.
Gebruik van tips is geheel op eigen risico.