Voedsel maken

 Aardappelsalade

 Azijn maken

 Babyvoeding maken

 Boter maken

 Bouillon maken

 Chutney maken

 Citroenzeste maken

 Fond maken

 Jam maken

 Kwark maken

 Mayonaise maken

 Milkshake maken

 Pasta maken

 Rozenlimonade

 Rundvleessalade

 Taartbodem maken

 Vanillesuiker maken

 Vlierbloesemsiroop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelf bouillon maken

U kunt zelf heel gemakkelijk bouillon maken.
Zorg voor verschillende soorten soepvlees en breng dit met water in een pan aan de kook. Draai daarna het vuur redelijk laag zodat de bouillon nog een beetje staat te pruttelen. Gebruik ook restjes: Denk bv aan de buitenste schil van een ui, die u vaak van de ui afhaalt, het groen van prei enz. Het recept voor een heerlijke bouillon vindt u hier.

Wat wij doen als we prei kopen of uit de moestuin halen: Het witte gedeelte van de prei gebruiken wij in een bereiding en het groene gedeelte van de prei snijden we in stukjes en doen we in de diepvries.
Het groene gedeelte van de prei heeft een veel sterkere smaak dan het witte gedeelte en is daardoor ideaal om toe te voegen aan uw bouillon. Dit doen wij ook bij lenteuitjes, bieslook verbouwen we zelf; dus dat snijden we af uit de moestuin en wortelen, voor in de bouillon, halen we uit de weckpotten en gebruiken we nu. 

Als de bouillon lang genoeg getrokken heeft (6 a 8 uur) meent u twee in elkaar passende zeven, leg daartussen een natgemaakte zeefdoek (gewassen zonder wasverzachter en goed uitgespoeld). Giet de bouillon hierdoor. De grote stukken zoals het vlees en de groenten blijven in de bovenste zeef achter, de fijnere in de zeefdoek.
Als u de bovenste zeef niet gebruikt, zou de zeefdoek snel kunnen verstoppen. Haal het soepvlees uit de bovenste zeef en doet dit bij uw soep. De soepgroenten zijn te gaar geworden om nog te gebruiken en deze kunt u op uw mesthoop gooien.

Als u veel vlees toevoegd aan uw bouillon zal uw bouillon steeds sterker worden. Tip: Doe uw bouillon in ijsblokzakjes en zo in de diepvries. Zo heeft u altijd verse bouillon bij de hand of u maakt de bouillon in, in weckpotjes.

TIP: Als u soep maakt gebruik dan uw restjes.
Wij wilden knolseldersoep maken en dachten toen:
We hebben nog gebakken champignons over van gisteren en ook gekookte wortelen. Kook uw knolselder eerst want de champignons en de wortelen zijn al gaar. Voeg daarna de wortelen, een gedeelte van de champignons toe en wat peterselie uit de tuin. Alles even mixen en daarna de rest van de champignons toevoegen, het resultaat: een heerlijke knolseldersoep.

Geen ruimte meer in de diepvries: Maak uw soep in.
Maak nog wat extra pannen verschillende soorten soep en vul uw inmaakbokalen. U kunt met een inmaakketel in 1 keer 14 liter soep inmaken.

 

bouillonblokjes als ijsblokjes
Soep maken met restjes
Knolseldersoep met restjes

Neem contact op met Info@zelfvoorzienendleven.be met vragen, tips en/of opmerkingen over deze site.
© 2012 Copyright, Zelfvoorzienendleven.be, All rights reserved.

Gebruik van tips is geheel op eigen risico.